De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdagochtend licht lager begonnen. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters openden met verliezen na de sterke koerswinsten van een dag eerder.

Op Beursplein 5 daalde het aandeel Shell na een grote overname door het Brits-Nederlandse olieconcern.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na opening van de markt 0,5 procent lager op 500,41 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 767,16 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,2 procent, Londen, waar Shell minder zwaar weegt dan bij ons in Amsterdam, won 0,5 procent.

Shell leverde 1 procent in. Het olieconcern neemt de Britse gasproducent BG Group over voor 64 miljard euro. De deal wordt naar verwachting begin 2016 afgerond. Het gecombineerde bedrijf is in marktwaarde twee keer zo groot als rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de VS.

Bod Shell

Shell biedt deels in contanten (3,38 pond per aandeel BG) en deels in nieuw uit te geven aandelen Shell (0,4454 aandeel Shell B per aandeel BG). Aandelen Shell B zijn de in Londen genoteerde aandelen van de Britse tak van Shell die alleen verschillen van de Amsterdamse aandelen in de manier waarop het dividend wordt uitgekeerd. Desgewenst kunnen aandeelhouders BG ook voor aandelen Shell A kiezen, tegen dezelfde omruilverhouding.

Per saldo biedt Shell 13,67 pond per aandeel BG, op basis van de slotkoers van het aandeel Shell B van 7 april. Dit is een premie van 50 procent boven de slotkoers van BG van dinsdag. De waarde van het bod bedraagt zo’n 47 miljard pond, wat neerkomt op 64 miljard euro. De beurswaarde van Shell was op dinsdag 7 april omgerekend ongeveer 185 miljard euro.

Omdat Shell de overname deels met de uitgifte van nieuwe aandelen Shell B betaalt, wil het bedrijf op termijn een aandeleninkoopprogramma starten om overtollig kasgeld naar beleggers terug te sluizen. Afhankelijk van de marktomstandigheden wil Shell tussen 2017 en 2020 voor 25 miljard dollar eigen aandelen gaan inkopen, omgerekend zo'n 23 miljard euro. Dit is wel afhankelijk van de ontwikkeling van olie- en gasprijzen.

De ratio is hierbij dus: Shell biedt deels in contanten en geeft ook nieuwe aandelen uit. Die aandelenuitgifte betekent dat Shell's winst over meer aandelen verdeeld moet worden en dat er per aandeel dus minder winst is. Deze verwatering is in principe negatief voor huidige aandeelhouders van Shell, wat de daling van de koers van Shell woensdagochtend kan verklaren.

Vanwege de relatief lage olie- en gasprijzen die de winst momenteel onder druk zetten, wil Shell nu echter niet teveel in contanten betalen. Maar beleggers wordt wel een worst voorgehouden: vanaf 2017 moeten de voordelen van de overname zo groot zijn dat Shell weer geld kan terugsluizen naar aandeelhouders.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl